torsdag den 29. august 2013

Mary Shelley: Frankenstein

Originaltitel: Frankeinstein; or, The Modern Prometheus 
Forfatter: Mary Shelley
Serie: -
Forlag: Barnes & Noble, Inc.
Sideantal: 207
Udgivet: 2012 (org. 1818)
Oversat til dansk: Frankenstein
Læst på: Engelsk
Stjerner: 4/5

Victor Frankenstein har med sin kvikke hjerne og kærlige familie en lys fremtid foran sig. Siden barnsben har naturfilosofien og videnskaben holdt hans største interesse, og han fordyber sig senere i disse områder som studerende på universitetet i Ingolstadt. 

Sorgen over sin mors død, som forekommer i denne periode af hans liv, udvikles imidlertid til en næsten manisk beslutsomhed om at skabe et levende væsen ud af noget dødt. Dette væsen bliver dog til et menneskelignende uhyre og samtidigt Victors nemesis, der kommer til at forfølge ham resten af hans liv.

But where were my friends and relations? No father had watched my infant days, no mother had blessed me with smiles and caresses; or if they had, all my past life was now a blot, a blind vacancy in which i distinguished nothing. From my earliest remembrance I had been as I then was in height and proportion. I had never yet seen a being resembling me, or who claimed any intercourse with me. What was I? The question again recurred, to be answered only with groans.

I sin gotiske udformning er Frankenstein af Mary Shelley en klassiker, der er ligeså relevant i dag, som den var, da den blev udgivet i 1818 for første gang. Spørgsmål rejses om religion og videnskab, om mennesker og uhyrer, hvorimellem skillelinjen ikke er til at placere. Den storslåede, vilde natur danner det meste af tiden baggrunden for personagernes færden og for eksempel bliver De Schweiziske Alper så levende, at de kommer til at føles uundværlige for læseoplevelsen.  

Mary Shelley beskriver også mennesker og uhyrer i formidable vendinger, og såvel tankestrømme som handlingsmønstre føles ægte. Den melankolske undertone er konstanten, mens fortællerstemmen er variablen. Romanen indeholder midtvejs tre lag af beretninger; Robert Waltons, den egentlige fortællers, beretning, dernæst Victor Frankensteins beretning og til sidst uhyrets beretning. Det er nemt at fortabe sig i hver stemme og sympatisere med vedkommende lige indtil, der atter sker en overgang fra den ene til den anden, og sympatien afledes og skiftes ud med tvivl og foragt. Det bliver alt sammen et spørgsmål om perspektiv.

There is something at work in my soul, which I do not understand.

Adskillelige tematikker kan udledes af klassikeren, og det vil sikkert være muligt at bruge ugevis, hvis ikke månedsvis, på at beskæftige sig med disse (hvilket jeg da også skal på mit tredje semester på universitetet, som jeg ser ualmindeligt meget frem til). Uhyret, et af de mest spændende elementer, kan symbolisere alt lige fra karma til en afspejling af skaberen, Victor Frankenstein, som af mange anses for at være det egentlige uhyre. Men da Frankenstein selv er et eksempel på menneskelighed, er uhyrer så skabt af mennesker eller er alle mennesker blot uhyrer bag det pæne ydre?

6 kommentarer:

 1. Helt sikkert en klassiker, som har mange spændende problemstillinger og vinkler, man kan kaste sig over. Jeg tror i øvrigt, jeg vil købe den udgave på et tidspunkt :-)

  SvarSlet
  Svar
  1. Bestemt - og det er også det, der gør mange klassikere så dragende; de rummer adskillelige tidsløse tematikker. Det er også en yderst smuk udgave af bogen, så det kan jeg godt forstå. :)

   Slet
 2. Fantastisk anmeldelse med enestående og vedvarende spørgsmålstegn. 'Frankenstein' er virkelig en god bog; og jeg misunder dig din fordybning af den på studiet.

  SvarSlet
  Svar
  1. Åh, tusinde tak, Rikke! For mig er det altid lidt af en udfordring at skrive anmeldelser af klassikere, fordi der er så meget at sige om dem. Jeg kan heller ikke vente på at komme i gang med at fordybe mig i den!

   Slet
 3. Åh, du har bekræftet mig i at jeg glæder mig til at læse den! Hvor er det genialt. Fremragende anmeldelse!

  SvarSlet
  Svar
  1. Mange, mange tak! Du har også i sandhed noget at glæde dig til. :) Jeg ser frem til din anmeldelse af bogen.

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...