fredag den 31. januar 2014

Bogåret, der gik #4

Januar er næsten ovre. Traditionen tro skriver jeg også i år en opsamling af sidste års afsluttede læseoplevelser, som der blev 46 af, ved at bruge The Perpetual Page-Turners spørgeskema. Målet lød på 35 bøger, men den ene afsluttede bog førte til den anden, og pludselig havde jeg læst 11 bøger over målet. Faktisk blev 2013 det år, hvor jeg læste og genlæste allerflest bøger - en stor del var i forbindelse med mit studie - og selvom YA eller ungdomsgenren førhen dominerede listen, gjorde den det bestemt ikke sidste år, hvor der blandt andet havde sneget sig to Man Booker Prize vindere, lidt faglitteratur, lidt krimier og en enkelt memoir ind på listen, foruden de mange klassiske værker, som må siges at vægte mest (her er der tale om ca. 20 bøger). Jeg stødte i sandhed på nogle litterære skatte, der giver mig lyst til at betegne sidste år som det bedste læseår hidtil. 


1. Den bedste bog, du læste i 2013? (Opdel gerne efter genre, hvis du ikke kun kan vælge én.)
Fantasy: The Ocean at the End of the Lane af Neil Gaiman.
Klassiker: Persuasion af Jane Austen og Frankenstein af Mary Shelley (jeg kunne ikke vælge mellem disse).
Ungdomsroman: Throne of Glass af Sarah J. Maas
Moderne litteratur: Life of Pi af Yann Martel

2. Den bog i 2013, du var spændt på men ville ønske, du havde elsket mere?
The Great Gatsby af F. Scott Fitzgerald var jeg ikke videre begejstret for grundet de usympatiske figurer, men jeg har på fornemmelsen, at en genlæsning måske vil ændre min holdning til den. Desuden var Allegiant af Veronica Roth, afslutningen på Divergent-serien, en anelse skuffende.

3. Mest overraskende bog (på en god måde) i 2013?
Twistet i Life of Pi af Yann Martel gjorde, at den gik fra at være en fantastisk bog til at være en fænomenal bog.

4. Den bog, du anbefalede til flest mennesker i 2013?
Life of Pi af Yann Martel.

5. Bedste serie, du opdagede i 2013?
Throne of Glass-serien af Sarah J. Maas, så jeg ser virkelig frem til at den tredje bog i serien Heir of Fire udkommer i år.

6. Nye favorit forfattere, du opdagede i 2013?
Yann Martel, Sarah J. Maas, Mary Shelley og Elizabeth Gaskell.

7. Den bedste bog, som tog dig ud af din sikkerhedszone eller var en helt ny genre for dig i 2013?
Jeg har tidligere bladret i bøger i denne genre, men The Fast Diet af Michael Mosley og Mimi Spencer er den første bog om sundhed, jeg har læst fra ende til anden.

8. Mest spændede og umulig-at-lægge-fra-sig bog i 2013?
Divergent af Veronica Roth er noget af en page-turner med sit høje tempo og mange overraskelsesmomenter.

9. Bog, du læste i 2013, som du højst sandsynligt vil genlæse i 2014?
Der er allerede planlagt en genlæsning Life of Pi af Yann Martel, og jeg glæder mig endnu mere grundet den smukke udgave, som jeg anskaffede mig bogen i efter at have læst den i en oversat paperback udgave.

10. Favorit forside i 2013?
Forsiden på The Ocean at the End of the Lane af Neil Gaiman er helt utrolig og går desuden hånd i hånd med indholdet. Det amerikanske cover er egentlig også rigtig udtryksfuldt.

11. Mest mindeværdige karakter i 2013?
Frankensteins monster fra Mary Shelleys klassiker vækkede både min empati og foragt, og dens side af historien glemmes ikke let.

12. Den smukkeste bog, du læste i 2013?
2013 bød på adskillelige smukke bøger, men den bog, der især gjorde sig bemærket på sit sprog, var Lolita af Vladimir Nabokov.

13. Bog, der havde den største indflydelse på dig i 2013?
Filosofien i Life of Pi af Yann Martel spøger stadig i min bevidsthed, selvom det snart er mange måneder siden, at jeg blev færdig med den.

14. Bog, du ikke kan begribe, du ventede med at læse indtil 2013?
Det trak ud, før jeg besluttede mig for at læse Darkest Mercy af Melissa Marr, den femte og sidste bog i Wicked Lovely-serien, fordi jeg frygtede, at slutningen ikke ville leve op til de forventninger, som forgængerne havde skabt hos. Heldigvis frygtede jeg forgæves, da bogen var ganske god.

15. Favorit passage eller citat fra en bog læst i 2013?
this is an imperfect world of joy and sorrow mingled.
Jeg har et væld af yndlings passager og citater fra bøger læst sidste år; et af citaterne kommer fra Jerome K. Jeromes roman Three Men on the Bummel, der under den hylende morsomme overflade er dybsindig.

16. Korteste og længste bog, du læste i 2013?
Korteste: An Ideal Husband af Oscar Wilde (78 sider), men da dette er et skuespil, vælger jeg også at nævne The Turn of the Screw af Henry James (94 sider).
Længste: A Storm of Swords af George R. R. Martin (den kære forfatter går altid igen i dette spørgsmål, da hans bøger næsten altid runder de 1000 sider -- denne var på 1177 sider).

17. Den bog i 2013 med en scene, som du var ved at dø for at få lov til at diskutere med andre?  (et WTF moment, en episk afsløring, et saftigt kys etc. etc.) Undgå spoilere!
Jeg vil atter tillade mig at nævne twistet i Life of Pi af Yann Martel.

18. Favorit forhold fra en bog i 2013? (hvad enten, det er romantisk eller venskabeligt)
Det ambivalente forhold imellem drengen Pi Patel og tigeren Richard Parker er genialt formet i Life of Pi af Yann Martel.

19. Favorit bog i 2013 fra en tidligere læst forfatter?
Austen er i forvejen en favorit hos mig, og jeg elskede alt ved Persuasion, især fordi den skiller sig ud fra hendes andre romaner, der forekommer sorgløse, hvorimod denne forekommer mere alvorlig i sin tone.

20. Bedste bog, du læste KUN på baggrund af en anbefaling fra én anden i 2013?
Den bog, der nok blev anbefalet til mig flest gange - for jeg kan ikke komme på en bog, hvor der KUN var en, der anbefalede - er muligvis Fluernes Herre af William Golding, der desværre var en middelmådig læseoplevelse trods dens vigtige tematikker.

8 kommentarer:

 1. Det lyder til at have været et godt bogår :) Hvad var det for en selvbiografi du læste? Og synes du den var god? Jeg vil nemlig gerne have læst et pat biografier, men har simpelthen ikke kunne finde nogen, som tiltrak mig...

  SvarSlet
  Svar
  1. Det var det bestemt, og selvbiografien, som jeg læste, var nu nærmere en memoir, men af en eller anden grund tænkte jeg på den som selvbiografi -- An Education af Lynn Barber, der også er filmatiseret. Bogen er ganske god, og jeg har anmeldt den tidligere på bloggen: http://merryreading.blogspot.dk/2013/02/lynn-barber-education.html :)

   Slet
 2. <3 Sikke et fantastisk læseår. Jeg fryder mig over vi har delt så mange favoritter i året, der har passeret. 'The Ocean at the End of the Lane', 'Life of Pi' og selvfølgelig 'Persuasion', som netop er så anderledes i Austen-optikken. Jeg elsker den bog.

  Og så er jeg lidt nysgerrig - hvilken Man Booker Prize vinder har du læst udover Martel? :) Jeg synes faktisk, alle de bøger, jeg har læst med Booker Prize-mærkaten på, altid har været gode. Især 'Amsterdam' af Ian McEwan. Wauw.

  SvarSlet
  Svar
  1. Helt og aldeles fantastisk! Dit har været ligesådan (hvis ikke bedre), er jeg sikker på med alle de bøger, du fik læst. Både The Ocean at the End of the Lane og Persuasion blev jeg især fristet til at læse efter al din positive omtale af dem -- tak for inspirationen! ;)

   Jeg læste The Inheritance of Loss af Kiran Deshai i forbindelse med studiet, og den har også nogle rigtig fine elementer i den, men jeg elskede den dog ikke ligefrem og gav den kun tre stjerner på Goodreads.

   Jeg har også fået anbefalet Ian McEwan af en veninde, der har ham som yndlings forfatter, så jeg kan forstå på det hele, at han er en, der SKAL læses. :)

   Slet
 3. Twistet i Life of Pi. Dat twist.
  Giver dig meget ret i at det er svært at finde et smukkere sprog end i Lolita. Jeg er helt blown away!

  SvarSlet
  Svar
  1. Det glæder mig virkelig, at du deler mine synspunkter omkring de to bøger. :)

   Slet
 4. Jeg har stadig ikke fået læst Life of Pi da jeg ikke ved om det er noget for mig! Der er mange af bøgerne som jeg endnu ikke har fået læst, men efterhånden hopper de højere og højere op på listen! Specielt Austen, jeg elskede Pride and Prejudice, men jeg er simpelthen bange for at jeg ikke kan lide hendes andre bøger - men jeg tager mig snart sammen!

  Gode svar! Dette bliver helt klart en liste jeg går tilbage til en gang imellem!

  Jeg udfyldte denne engang i december (dog på engelsk): http://little-missreader.blogspot.dk/2013/12/1st-annual-end-of-year-book-survey-2013.html

  SvarSlet
 5. Jeg har også læst The Great Gatsby i 2013, og det var også en af de bøger, jeg havde store forventninger til, men der var noget over TGG som jeg ikke brød mig helt om, eller som ikke helt fangede mig, jeg har endnu ikke fundet ud af hvad… Den skuffede mig i hvert fald - men overvejer også at genlæse den, og se om det ændrer på min oplevelse af den.

  SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...