lørdag den 29. september 2012

Laini Taylor: Ildenglen

Originaltitel: Daughter of Smoke and Bone
Forfatter: Laini Taylor
Serie: Daughter of Smoke and Bone #1
Forlag: Little Brown & Company
Sideantal: 417
Udgivet: 27-09-2011
Oversat til dansk: Ønskekræmmerens datter - Ildenglen
Læst på: Dansk
Stjerner: 4/5

Karou har altid vidst, at hun er anderledes. Og ikke kun, fordi hendes hår er blåt, og hendes fritidsarbejde består af at indsamle tænder for kimæren Sulfur. Men fordi hun er plaget af spørgsmålet om sin fortid, der har været tilsløret af hemmeligheder, så længe hun kan huske tilbage. For at finde sin plads i livet, har Karou brug for først at vide, hvem - og hvad - hun egentligt er.

Spørgsmålene begynder langsomt at blive besvaret, da hun ved et tilfælde opdager, at en endeløs krig imellem engle og kimærer, udkæmpes på den anden side af døren i Sulfurs butik. Endnu mere kompliceret bliver det, da hun møder Akiva, en engel og en fjende, der får hendes hjerte til at banke på en helt ny måde.

Tåbe.
Og hvad havde han set eller troet, han havde set? Et glimt af en fortid, der aldrig kunne komme tilbage - en skygge af den pige, der engang for længe siden havde lært ham nåde, blot for at opleve, at hendes egen skæbne ophævede al den mildhed, hun havde lært ham? Han havde troet, at den sidste gnist af nåde var død i ham nu, men han havde ikke kunnet få sig til at dræbe pigen. Og så det uventede: hamsaerne.
Et menneske mærket med djævelens øjne!
Hvorfor?

Jeg er solgt. Laini Taylor har skabt en fantasifuld verden - eller rettere flere parallelle verdener - som jeg absolut ville elske at dykke dybere ned i og udforske. Siden jeg læste Philip Pullman's His Dark Materials trilogi har jeg været stor fan af fantasy, der inddrager parallelle verdener, og Ildenglen byder på rejser igennem den virkelige verdens juveler såsom Prag og den anden verdens fascinerende steder såsom kimære-byen Loramendi. Alle miljøer er beskrevet med stor indlevelse.

Den stereotype forestilling om kimærer og engle, man måtte have, bliver sat på prøve i Ildenglen, da kimærerne ikke er udelukkende onde og englene udelukkende gode. Rollerne er i mange tilfælde byttet om. Jeg er desuden glad for, at forfatterinden beskriver krigen fra begge sider, fordi det giver en følelse af autenticitet på trods af de mange fantastiske elementer.

Næsten hver eneste karakter har en original historie, og jeg blev gentagende gange overrasket over, hvordan det hele hang sammen. Eksempelvis forholdet mellem Karou og Akiva virkede så ligetil, men viste sig at være langt dybere, og som først blev rigtigt spændende længere inde i fortællingen. Med et brag af en cliff-hanger slutningen blev jeg efterladt med åben mund, hungrende efter en fortsættelse. Denne serie har et kæmpestort potentiale, som jeg håber, den vil indfri i fortsættelserne.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...