mandag den 24. oktober 2011

George R. R. Martin: A Game of Thrones

Originaltitel: A Game of Thrones 
Forfatter: George R. R. Martin
Serie: A Song of Ice and Fire #1
Forlag: Random House
Sideantal: 835
Udgivet: 06-08-1996
Oversat til dansk: Kampen om tronen
Læst på: Engelsk
Stjerner: 5/5

I Winterfell bor familien Stark. Da kongen og hans familie kommer på besøg, vender det op og ned på alting. Familien splittes, problemer opstår, og det er op til hvert familiemedlem at gøre det rigtige. Det rigtige får bare en helt ny betydning, når det drejer sig om kærlighed. Samtidig slutter de sidste efterkommere af slægten Targaryen sig sammen med de barbariske nomader i de Frie Byer.

Mørke tider er på vej, og vinteren står for døren. En vinter kan vare i hundreder af år, og den bringer ofte mere med sig end sne. På den anden side af Muren rejser de døde sig, og umenneskelige kræfter er på spil. At skelne mellem sine venner og fjender bliver svært i en verden fuld af politiske intriger, mordere og prinsesser, bastarder og helte og meget, meget mere.

"They were cold things, dead things, that hated iron and fire and the touch of the sun, and every creature with hot blood in its veins. They swept over holdfasts and cities and kingdoms, felled heroes and armies by the score, riding their pale dead horses and leading hosts of the slain. All the swords of men could not stay their advance, and even maidens and suckling babes found no pity in them. They hunted the maids through frozen forests, and fed their dead servants on the flesh of human children." 
Bogens kapitler følger syv karakterer, der befinder sig forskellige steder. Dette gør, at tempo og spænding bliver opretholdt igennem hele bogen. A Game of Thrones er enormt velskrevet og trods sideantallet, der kommer op over de 800, er bogen let at komme igennem. Medvirkende til dette er, at alle personernes personligheder og udfordringer rækker vidt og bredt. Tag for eksempel Arya, en af mine yndlings karakterer. Hun er aldrig bange for at sige sin mening og kæmpe for sin sag. Selv når hun kommer ud for noget af det værste, man kan forestille sig, giver hun ikke op. Jeg kunne ikke undgå at inspireres af hendes frygtløshed. Selv de karakterer, som jeg ikke kunne lide, var alligevel interessante at følge. De binder historien sammen, og derfor er de også uundværdlige.

Selvom der ikke er meget fantasy i den første bog, kunne jeg mærke, at den lægger op til meget mere på den front. De levende døde og dragerne er kun en bid af de overnaturlige fænomener, der bliver præsenteret i bogen. Jeg vil ikke afsløre for meget, men det er helt vildt, hvor meget jeg glæder mig til at finde ud af, hvad der sker næst. Jeg tror, at alt sammen får stor betydning i de kommende romaner.

Jeg stiftede første gang bekendtskab med A Game of Thrones, da jeg så traileren for tv-serien. Den virkede lige til min smag med sin midderalderlige settings og strejf af fantasy. Jeg så det ene afsnit efter det andet, for de var så intense og dramatiske, men desværre var der kun 10 afsnit i første sæson. Anden sæson kommer engang i 2012. Jeg vidste, at jeg ikke kunne vente og gik ud og købte de første fire bøger i serien A Song of Ice and Fire.

Jeg tøvede med at begynde på bogen, eftersom jeg var lidt nervøs for, at den ikke ville leve op til mine høje forventninger, som jeg havde fået af at se tv-serien. Efter kun et par kapitler fandt jeg ud af, at bogen og tv-serien næsten følges ad til perfektion. Alle de detaljer, som man kan komme til at gå glip af, når man ser tv-serien, får man når man læser bogen, så jeg vil mene, at man ikke kan elske den ene uden at elske den anden. Det eneste, der er anderledes, er, at karaktererne er yngre i bøgerne, men denne forskel påvirker ikke læseoplevelsen på nogen måde. Bogen er kommet på min favoritliste, og jeg er ikke i tvivl om, at dens efterfølgere vil gøre det samme.

Ingen kommentarer:

Tilføj en kommentar

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...