Forfatter: Yann Martel
Serie: -
Forlag: Seal Books
Sideantal: 356
Udgivet: 11-09-2001
Oversat til dansk: Pi's Liv
Læst på: Dansk
Stjerner: 5/5
Pi Patel vokser op i Indien, omgivet af dyrene fra sin fars zoologiske have, og som 16-årig fylder Pi sit liv med religion i flertal; hinduisme, kristendom og islam. Hans religiøsitet bliver dog sat på en prøve, da ham og hans familie beslutter sig for at migrere til Canada, og skibet, som de rejser med, forliser i Atlanterhavet. Pi finder pludselig sig selv ombord på en redningsbåd, hvor han er alene sammen med en flok dyr, heriblandt den store, bengalske tiger, Richard Parker, der skal vise sig at blive hans største fjende og bedste ven.
At være skibbruden er at være fanget i en sidnsoprivende ballet opført af cirkler. Du er midtpunktet i en af cirklerne, mens to cirkler, der bekæmper hinanden, snurrer rundt over dig. Solen forfølger dig som en folkemængde, en larmende, påtrængende menneskemasse, der får dig til at sætte hænderne for ørerne, til at lukke øjnene, giver dig trang til at gemme dig. Månen plager dig ved tavst at minde dig om din ensomhed; du spærrer øjnene op for at undslippe ensomheden. Når du ser op, overvejer du fra tid til anden, om der ikke skulle være en anden som dig, der midt i en solar storm, midt i stilhedens hav, også ser op, også bliver holdt fanget af geometrien, også kæmper med frygten, raseriet, vanviddet, håbløsheden, apatien.
Yann Martel skrev denne fænomenale overlevelsesberetning med en sådan ynde og humor, at han allerede fra første side satte sin krog i min interesse og indfangede mit læserhjerte; det lykkedes ham efterfølgende at kaste mig ud i Atlanten, ombord på Pi's båd, hvor jeg lærte om overlevelse fra en dreng, der selv i de mest desperate situationer kunne få øje på de vidundere, verden har at byde på. Ligesom jeg troede, at stormen havde lagt sagt, viste det sig, at det blot var stilhed før den egentlige storm, for hen imod slutningen af fortællingen, tog bogen nemlig en så uventet drejning, at jeg kom til at snappe efter vejret og blive i tvivl om alt det, jeg lige havde læst. Hvor stor en del af Pi's historie var sand? Og hvor stor en del var en maskeret sandhed?
Hver karakter - hvad enten der var tale om menneske eller dyr - havde en yderst defineret personlighed. Forfatterens faglige viden og fascination omkring dyr var tydelig og bærende; dyr fik lov til at være dyr med alt, hvad det indebar, men menneskelige træk kunne findes hos dyrene ligeså vel, som at dyriske træk kunne findes hos menneskene. Selvom den indimellem var blodig, virkede det som en troværdig del af fortællingen - og ikke som en simpel effekt til at skabe spænding.
Yann Martel går en balancegang mellem det ekstraordinære og trivielle, det uforklarlige og det lærerige, det smukke og det grimme, hvilket gør Life of Pi til en enestående læseoplevelse med tryk på oplevelse, for bogen og dens mange allegorier vil blive hos dig, efter den sidste side er vendt, og få dig til at se verden igennem fornyede øjne både hvad angår religion, natur og dig selv. Den præsenterer ikke endegyldige svar og sandheder, men stiller derimod spørgsmål, du kan have med i baghovedet fremover. Helt uden at blinke kan jeg sige, at det er en af de bedste bøger, jeg har læst i mit liv.