onsdag den 20. november 2013

Cecilie Sund Kristensen: Blandet slik

Originaltitel: Blandet slik
Forfatter: Cecilie Sund Kristensen
Serie: -
Forlag: Mellemgaard
Sideantal: 89
Udgivet: 2013
Stjerner: 2/5

Blandet slik er en klagesang om at elske, om at miste og om smerten i processen. Ungdommens byture og utallige forelskelser, hvorfra der udspringer fysisk og psykisk nærvær, bliver taget op sammen med de tungere emner som ensomhed og overgreb.

Af og til er det lettest
at lade kysset være
bare et kys
når det nu alligevel ender
med en sms

Jeg bestræber mig konstant på at udvide min læsehorisont med grænseløsheden som endemål. Tit hænder det dog, at jeg falder tilbage i de velkendte genre og de velkendte perioder og de velkendte forfattere. Moderne dansk lyrik er et område, jeg ærligt talt må indrømme, at jeg helt bevidst har forsømt af den simple grund, at jeg er kræsen, når det kommer til lyrik.

Cecilie Sund Kristensens blog, hvor mange af digtene oprindeligt blev lagt ud inden udgivelsen, overbeviste mig om, at jeg måtte komme ud af min tryghedszone, for jeg havde at gøre med en ung poet med noget på hjertet, hvilket altid er et godt udgangspunkt. At forfatterinden har noget på hjertet kan mærkes dybt i ordene, deres struktur og opbygning, men mest af alt i de historier og øjebliksbilleder, de i deres kortfattethed beretter om.

Der er brand i min brystkasse
Facebook hjemsøger mig
og fortæller mig hvad
jeg skal blive vred over
Hvad jeg skal græde sorte tårer over
når du springer frem på min skærm
og ændrer mit humør
fra grønt til blåt

Men Blandet slik er en misvisende titel, idet digtsamlingen langtfra er alsidig; den er snarere en slikblanding - for lige at dvæle ved Cecilie Sund Kristensens egen metafor - der hovedsageligt består af forfatterens yndlings slikvariant, og som man går hen og bliver træt af, efterhånden som man får tygget sig igennem den. Som pigens hår på bogomslaget er rød en farve, der går igen i digtene i form af blod og rød makeup; elementer, der bliver umulige at undslippe under læsningen. Hvis man på den anden side foretrækker en høj grad  af kontinuietet i en digtsamling - digte, der supplerer eller ligefrem genspejler hinanden - er Blandet slik intet mindre end ideel.

Bogen er et anmeldereksemplar fra Forlaget Mellemgaard, men holdningerne i anmeldelsen er helt mine egne. Tak til forlaget og til Cecilie Sund Kristensen.

2 kommentarer:

 1. Det lyder virkelig til at være en rigtig spændene digtsamling :) Faktisk har jeg aldrig rigtig læst nogen digtsamlinger... Det kunne være man skulle starte med denne?

  Simone
  Microcut.dk

  SvarSlet
  Svar
  1. Den kan virkelig anbefales, hvis du ikke har læst nogen digtsamlinger før, da sproget er simpelt og mange af digtene er nemme at relatere til. :)

   Slet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...