onsdag den 2. januar 2013

Bogåret, der gik #3

Året 2012 har i sandhed budt på nogle fænomenale læseoplevelser. Det blev i alt til 33 bøger (3 bøger over målet), og det som glæder mig allermest er, at jeg har læst rigtig, rigtig varieret. Hvert år deltager jeg i The Perpetual Page-Turners undersøgelse, hvor jeg kommer ind på nogle af årets læseoplevelser. Jeg har gjort det de sidste to år; 2010, 2011. Først for nyligt er det gået op for mig, hvor meget jeg glæder mig til at skrive dette indlæg, der både skaber et overblik over de læste bøger samtidigt med, at det giver andre bogglade mennesker rig mulighed for eventuelt at blive inspireret. På trods af det bliver et langt indlæg, håber jeg, at I har lyst til at læse med og give jeres mening med på vejen.

1. Den bedste bog, du læste i 2012? (Hvis du ikke kan vælge én, opdel gerne efter genre.)
Jeg har mest af alt lyst til at nægte at svare på dette spørgsmål - for selv i hver genre er der nogle bøger, som jeg ikke kan vælge imellem. Men, men, men, det er der bestemt ikke noget inspirerende ved, så jeg vil i stedet nævne de bøger, der rørte mig dybt i nogle af de forskellige genrer, læst i år.

Fantasy: The Night Circus af Erin Morgenstern
Klassiker: Jane Eyre af Charlotte Brontë
Ungdomsroman: The Fault in Our Stars af John Green
Gyser/thriller: Odd Thomas af Dean Koontz

2. Den bog i 2012, du var spændt på men ville ønske, du havde elsket mere?
Lige så vel som, at der har været mange fantastiske bøger, har der også været en del skuffende. Fifty Shades - Fanget af E. L. James taler for sig selv. Blod af Guillermo del Toro og Chuck Hogan havde jeg ret høje forventninger til, da førstnævnte forfatter er en af mine yndlings filminstruktører. Dog var den både uoriginal og indeholdt en del kedelige passager - jeg havde ellers håbet på et intelligent gys!

3. Mest overraskende bog (på en god måde) i 2012?
Selvom jeg var virkelig træt af vampyrromaner, da jeg påbegyndte Vampyrkongen af J. R. Ward, nød jeg den fra start til slut. Den var spændende og romantisk med morsomme godbidder. Men især Patrick Leis' Camp 41 - Reservatet og Camp 41 - Heksehammeren overraskede helt enormt med sine klamme zombier og moralske spørgsmålske spørgsmål i en håbløs verden, der var så dyster på en interessant måde, at jeg fik lyst til at læse mere af den danske forfatter.

4. Den bog, du anbefalede til flest mennesker i 2012?
The Fault in Our Stars af John Green, som er en bog, der sætter tingene i perspektiv og får dig til at tudbrøle.

5. Bedste serie, du opdagede i 2012?
Odd Thomas-serien af Dean Koontz. Og thank God for, at jeg købte fortsættelsen sammen med den. Wuhuu! Den leverede det intelligente gys, som Blod ikke gjorde.

6. Nye favorit forfattere, du opdagede i 2012?
Virginia Woolf, Charlotte Brontë, Erin Morgenstern og John Green (og hvis vi også tæller enkelte digte læst af forfattere, så er der også Walt Whitman).

7. Den bedste bog, som tog dig ud af din sikkerhedszone eller var en helt ny genre for dig i 2012?
Her må jeg igen henvise til Patrick Leis' Camp 41 - Reservatet og Camp 41 - Heksehammeren. Gysergenren var ikke decideret ny for mig, men til gengæld tog zombierne mig helt ud af min sikkerhedszone.

8. Mest spændede og umulig-at-lægge-fra-sig bog i 2012?
Cassandra Clare gør det igen og igen og igen i City of Lost Souls; hun skriver så man ikke kan undgå at leve sig fuldstændig ind i hendes verden og fortabe sig i hendes karakterer, selv skurkene - og her tænker jeg på Sebastian Verlac.

9. Bog, du læste i 2012, som du højst sandsynligt vil genlæse i 2013?
Mrs. Dalloway af Virginia Woolf, der på en gang er smuk, dyb og anderledes i den forstand, at den eksperimenterer med sproget, så den kan virke ret tung. Derfor fortjener den helt sikkert en genlæsning.

10. Favorit forside i 2012?
Heldigvis, er det nemt at besvare dette spørgsmål. Forsiden for The Night Circus af Erin Morgenstern er virkelig kunstnerisk og samtidig meget tro mod historien. Det var pudsigt nok den, som fangede min interesse for bogen og sidenhen fortællingen:


























11. Mest mindeværdige karakter i 2012?
Mrs. Dalloway fra romanen af samme navn. Hun var mig, og jeg var hende på en måde og så alligevel ikke.

12. Den smukkeste bog, du læste i 2012?
Igen var der utallige smukt skrevne bøger, der gør det svært at vælge, så jeg vil nævne det mest anderledes smukt skrevne bog, og det er The Night Circus af Erin Morgenstern. Den er skrevet på en sådan måde, at den tager en i hånden og åbner portene til et magisk cirkus, som man aldrig vil forlade, når man først har besøgt det.

13. Bog, der havde den største indflydelse på dig i 2012?
Jeg tror, at det må blive The Fault in Our Stars af John Green, der virkelig kom under huden på mig eller måske Mrs. Dalloway af Virginia Woolf, der vækkede min skrivelyst på ny.

14. Bog, du ikke kan begribe, du ventede med at læse indtil 2012?
Der er igen et par stykker, men ligesom i 2011 er det igen nogle af klassikerne, jeg fortryder allermest, jeg ventede med at læse: Jane Eyre af Charlotte Brontë, Room of One's Own og Mrs. Dalloway af Virginia Woolf og Great Expectations af Charles Dickens.

15. Favorit passage eller citat fra en bog læst i 2012?
Her må jeg atter tage mig den frihed at tage fat i Hr. Whitman, for han skrev en strofe i digtet Song of Myself, der sad lige i skabet.

Stop this day and night with me and you shall possess the origin of all poems,
You shall posssess the good of the earth and sun, (there are millions of suns left,)
You shall no longer take things at second or third hand, nor look through the eyes of the dead, nor feed on the spectres in books,
You shall not look through my eyes either, nor take things from me,
You shall listen to all sides and filter them from yourself.

16. Korteste og længste bog, du læste i 2012?
Korteste: Once Upon a Time in the North af Philip Pullman på 96 sider.
Længste: A Clash of Kings af George R. R. Martin på 1010 sider.

17. Den bog i 2012 med en scene, som du var ved at dø for at få lov til at diskutere med andre?  (et WTF moment, en episk afsløring, et saftigt kys etc. etc.) Undgå spoilere!
Dean Koontz bød på en sådan drejning i slutningen af Odd Thomas, at hele min verden snurrede rundt, og jeg brast i gråd. Åh ...

18. Favorit forhold fra en bog i 2012? (hvad enten, det er romantisk eller venskabeligt)
Jeg vil gerne nævne både og, for når det kommer til det romantiske bliver det Jane Eyre og Mr. Rochester i Charlotte Brontës roman, selvom det på mere end et punkt er hjerteskærende. Og når det kommer til det venskabelige er det, det lidt spøjse, men yderst interessante venskab er mellem Arya og Jaqen H'ghar i A Clash of Kings af George R. R. Martin.

19. Favorit bog i 2012 fra en tidligere læst forfatter?
City of Lost Souls af Cassandra Clare.

20. Bedste bog, du læste KUN på baggrund af en anbefaling fra én anden i 2012?
På en måde læste jeg Mrs. Dalloway på baggrund af kun én anbefaling fra en random fyr, jeg mødte til den første fredagsbar på uni. Han anbefalede mig den og snakkede så passioneret omkring den med en anden studerende, der slet ikke delte hans meninger, at jeg virkelig fik lyst til at læse den. Da chancen så bød sig, havde jeg allerede nået at stifte bekendtskab med forfatterinden i mine timer, men ikke desto mindre var det hans positive indstilling, der fik mig til at gå efter lige den i konkurrencen, hvor man kunne vinde den.

9 kommentarer:

  1. Jeg skal (muligvis) til eksamen i hr. Whitmans 'Song of Myself'.

    SvarSlet
    Svar
    1. Næ, hvor godt - eller hvad? Jeg skrev selv en af mine eksamensopgaver om digtet, da det stort set var valgfrit så længe vi holdte os inden for pensum. ;)

      Slet
  2. Jeg kan kun give dig ret i mange af bøgerne! Det er også første gang i år at jeg fik læst nattens cirkus, og jeg er også helt tosset med den bog <3

    Må jeg låne de her spørgsmål, hvis jeg linker dit navn i indlægget?

    SvarSlet
    Svar
    1. Det glæder mig at høre! Jeg kan virkelig godt lide springene i tid, og den måde de forskellige telte bliver beskrevet. :)

      Selvfølgelig må du det, men du behøver skam ikke at linke til mit navn - blot til den blogger, som har lavet undersøgelsen: The Perpetual Pageturner. Der er et link i begyndelsen af indlægget til hendes blog. ;)

      Slet
    2. Ja det er helt fantastik :D I Starten forstod jeg det ikke, men jeg tror bare at jeg skulle ind i bogen og dens univers. Jeg håber at den en dag kommer på film. :)

      Okay. Det var mere fordi jeg vil bruge dine oversættelse af spørgsmålende, for self vil jeg også linke hendes blog, nu når det er hende der har lavet dem :)

      Slet
    3. Ah, på den måde. Jamen, det er du velkommen til. :)

      Slet
  3. Jeg er lidt ambivalent omkring ham. Hans digte er gode, men jeg synes, at han forsøger at favne hele verden, og det tager noget af det gode. Dog er jeg ikke i tvivl om, at der er masser at give sig i kast med, når menuen står på Whitman.

    Det lyder ellers meget spændende. Hvad lyder opgaven så på?

    SvarSlet
    Svar
    1. Sådan havde jeg det også lidt første gang, jeg læste 'Song of Myself', men der var alligevel en hel del, der gjorde indtryk på mig. Jeg tænkte puha - det er tilladt at holde bare lidt igen. Efterfølgende beskæftigede jeg mig så med nogle af hans kortere digte såsom 'The Dalliance of The Eagles' (dejligt, dejligt digt!) og det fik mig VIRKELIG til at falde for Hr. Whitman. :)

      Vi skulle vælge to tekster, der var forskellige i form men beskæftigede sig med samme emne, og så skulle vi skrive en tese der relaterede form til indhold (og selvfølgelig besvare det igennem et essay). Jeg valgte Nietzsches koncept 'Gud er død', som jeg undersøgte i forbindelse med 'Song of Myself' af Whitman og novellen 'Good Country People' af Flannery O'Connor.

      Slet
  4. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...