onsdag den 1. december 2010

Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff: Er I der? En facebookroman

Originaltitel: Er I der? En facebookroman
Forfatter: Anne-Marie Donslund, Glenn Ringtved, Alberte Winding og Daniel Zimakoff
Serie: -
Forlag: Gyldendal
Sideantal: 277
Udgivet: 20-05-2010
Stjerner: 5/5

Mirabella åbner en facebookgruppe for sine fire tætteste venner fra efterskolen. De bor alle fem forskellige steder i Danmark, og facebook er derfor en oplagt mulighed for at holde kontakten. Hun håber nemlig på at kunne se dem alle igen, men kun Rebekka, Tobias og Valdemar svarer. Det sidste medlem, Johan, er ikke til at få fat på, hverken på facebook eller telefonen. Hvad er der mon blevet af ham? Og kan det have noget at gøre med deres sandhedsspil i teltet?

Vennerne beslutter sig for at opklare mysteriet, der ikke kun bringer dem endnu tættere sammen på trods af den fysiske afstand, men også skaber en masse problemer - som om, der ikke er nok af dem i forvejen. Grænserne imellem dem bliver tilslørede, især når andre følelser begynder at spille ind. Det er nemlig svært at vide, hvor langt man må gå, og hvor meget venskaber egentlig kan holde til.

Ungdomsromanen Er I der? er skrevet på en alternativ måde, da historien er skrevet som beskeder imellem vennerne. Da jeg gik i gang frygtede jeg, at det ville blive forvirrende at læse ud fra alle fire personers synsvinkler, men hvor blev jeg dog imponeret efter allerede de første par sider. Måden, den er skrevet på, gør den langt mere intens, end den ellers ville have været, da handlingen og tankerne bliver ét.

"Hold kæft hvor det sejler for os, hva'? Jeg mener, jeg er et dropout, Beks bevæger sig fra bibelstærk bimbo til Berliner-bersærker, og Bella bakser med både ... øv, kan ikke finde på flere bogstavrim ... men fint digt, Bella."
For at komme tilbage til handlingen, så har jeg sjældent grint så meget igennem en bog, som jeg gjorde under denne. Den har masser geniale citater, som jeg vil huske længe endnu. Spørgsmålet, der ligger i titlen, Er I der? passer perfekt til bogen, for man føler sig helt og igennem tilstede, når man læser den. Det må blive en af mine yndlings ungdomsromaner hidtil, fordi den indeholder så mange relevante ting for unge.

Og ikke nok med, at den er humoristisk, og handlingen flyder, selvom alt foregår over samtaler - den sætter også en masse tanker i gang hos en. For venskaber er næsten ligeså nødvendige som luft, og det bliver man helt sikkert mindet om i løbet af bogen. Det ungdommelige sprog er hverken påtaget eller irriterende, men derimod med til hive en langt ind i historien. Så langt, at man helst ikke vil ud igen. Jeg håber på, at flere af dens slags bøger bliver udgivet, for jeg nød at læse hver side af denne. Som I nok har forstået på det hele, giver jeg den 5/5 velfortjente stjerner.

Jeg var så heldig at have Daniel Zimakoff som en af mine undervisere på Brønderslev Forfatterskole i sommerferien. Han var super dygtig, og det kommer helt sikkert til udtryk i denne roman. Er I der? nævnte han i løbet af den uge, hvor jeg var på skolen, og det huskede jeg. Efter jeg havde læst den gik jeg og citerede fra den herhjemme, fordi den stadig kunne få mig til at grine over nogle af de ting, der bliver skrevet om. Genial bog!

3 kommentarer:

  1. Rigtig fin blog! Jeg elsker også at læse bøger! :D Jeg synes det er en super fed idé at skrive alle de bøger ned, man har læst gennem året.. Det tror jeg, jeg vil gøre i 2010! :D

    SvarSlet
  2. Frk. Emma - Det er da også bare en mega hyggelig interesse. :D Og man kan få mange gode timer til at gå med bøger. Jeg er glad for, at du har opdaget min nye blog. ;)

    SvarSlet

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...